En Anden Virkelighed

Om livet for os som familie, der pludselig står overfor en usikker fremtid, da vores datter, 4 dage før sin 4 års fødselsdag i 2012, diagnosticeres med en tumor i hjernen. Adskillige tilbagefald følger. Dette er vores Anden Virkelighed.

Sprogcentret til højre for venstre?!

Vi har talt om det i et stykke tid. At Noelles sprog er blivet lidt dårligere efter operationen. Det kan være ganske normal regression eller det kan være en af følgeskaderne fra kniven. We don’t know.
Inden operationen talte vi med lægerne om det her med en forværring af symptomer efterfølgende. Eftersom tumoren var placeret i venstre hjernehalvdel var noget af det første der blev spurgt ind til var om Noelle er højre- eller venstrehåndet.
Hun er venstrehåndet – ligesom sin far! siger vi i munden på hinanden. Lidt stolte over at have en pige både med rødt hår og værende venstrehåndet – de venstrehåndede er vist meget kreativt anlagte, ikke sandt?! Mener at Einstein var det, Isaac Newton og Leonardo da Vinci… Faktisk er vores familie næsten 50/50, for min mor var venstrehåndet, Carstens far var det og Carsten er det. Ja, det er ikke altid fedt at være blandt kreative mennesker, når min største bedrift med en farveblyant er et skævt firkantet hus med skorsten og dertilhørende røg og ydermere være en spasser til matematik… Tilgengæld har jeg en herregod rytmesans og motorik. HA! Det er vel en eller anden form for kreativitet, eh?
Men faktisk var vi meget i tvivl da Noelle var yngre, for hun skiftede ofte hånd når hun spiste og tegnede og gjorde det længe. Det var en af de ting, vi talte og grinede lidt af dengang og hun var vel omkring halvandet år (OMG, har den tumor allerede været tilstede dengang???) – Jeg tror hun er højrehåndet! Jeg tror hun er venstrehåndet!

Aha, siger Børneneurokirurgen, jeg spørger fordi hun faktisk godt kan være det, vi kalder, tillært venstrehåndet… Dvs at hun egentlig er højrehåndet fra naturens side, men fordi pga trykket fra tumoren har hun “valgt” at bruge den venstre, fordi den simplethen har lystret bedre. Men hvis Far er venstrehåndet er der 25% chance for, at hun er naturligt venstrehåndet. Grunden til at jeg spørger er, at vi under operationen – såfremt hun er naturligt højrehåndet – desværre kan komme til at beskadige hendes sprogcenter. Det ligger nemlig i venstre hjerne halvdel, når man er højrehåndet og i højre, når man er venstrehåndet – og det er umuligt at se ud fra mR scanningen og i og med Noelle er så ung er det også svært at vurdere 100% korrekt. Børn kan skifte hånd helt op til skolealderen. Okay – I did not know that. “Heldigvis” fortsætter Børneneurokirurgen, har hun vænnet sig til at bruge venstre, hvis det altså er tillært, så selvom armen skulle blive påvirket vil hun stadig kunne tegne osv.

Kort efter operationen syntes jeg at bemærke, at hendes sprog var lidt forringet. Carsten syntes ikke det var noget særligt, så jeg lod det egentlig ligge lidt. Men da hun havde været lidt i Børnehaven og hendes pædagog trak mig til side for at spørge, om det var noget, jeg selv havde bemærket, tænkte jeg, at det nok var noget om det alligevel. I går spurgte pædagogen ind til, om vi var interesserede i at tale med deres talepædagog, som skulle komme dagen efter. Det takkede jeg uden så meget som at blinke ja til. Selvfølgelig! I dag kom hun så til talegruppen i Børnehaven og jeg scorede lige et møde med hende i februar så vi kan få afklaret om der er noget særligt vi skal arbejde på dér også. Hvis der ellers var nogle, der troede at det, at være på orlov, er en loppetjans, kan jeg efterhånden afsløre at det er det absolut ikke. Men det skal og må blive det hele værd.

IMG_0204

Kategorier:Mandalay

Tags: , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s